pensionar

Pensionarii, cu ochii pe card: Care sunt pașii de urmat pentru încasarea pensiei?

Peste 2,5 milioane de pensionari din România așteaptă cu nerăbdare să-și primească indemnizațiile pe card în următoarele zile. Reprezentanții mai multor Case de Pensii au comunicat deja intervalele orare în care beneficiarii își vor regăsi banii în conturi, după cum informează legalbadger.org. 

Spre exemplu, potrivit unui anunț oficial, Casa de Pensii Bistrița a precizat că pensionarii își vor primi drepturile bănești miercuri după-amiază, începând cu ora 14:00. Până atunci, vârstnicii nu au motive să-și verifice cardurile.

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Bistrița-Năsăud care își încasează pensia prin cont bancar.

MARȚI 11 iunie 2024, au fost operate transferurile prin intermediul Trezoreriei Bistrița, astfel,  MIERCURI 12 IUNIE, în cursul după-amiezei vor fi alimentate conturile de către bănci.

Salariații Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud vă asigură de tot respectul lor.”, se arată în comunicatul instituției.

Prevederile legale stipulează că pensiile trebuie să intre în conturile beneficiarilor în intervalul 12-13 al fiecărei luni. Reprezentanții Casei de Pensii au oferit explicații detaliate cu privire la modul în care se derulează acest proces și ce bănci sunt implicate în distribuirea pensiilor pe card.

Pentru a beneficia de virarea pensiei în cont curent personal, vârstnicii trebuie să se prezinte direct la ghișeele instituțiilor financiar-bancare pentru a solicita deschiderea unui cont. 

Acesta se poate deschide fie pe numele pensionarului, fie pe numele reprezentantului legal al acestuia, în baza unei cereri sau a unei procuri speciale emisă conform legislației în vigoare.

Ulterior deschiderii contului, pensionarul trebuie să depună la casa teritorială de pensii de care aparține o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont. Aceste documente pot fi transmise inclusiv prin intermediul serviciilor poștale, în original, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.