Condus

Permise de conducere la preț de 1.200 de euro vândute pe rețelele de socializare

Trei persoane au fost reţinute de procurori pentru că ofereau, contra unor sume de până la 1.200 de euro, permise de conducere „originale” prin intermediul platformelor de socializare precum Facebook, Instagram şi TikTok, informează gândul.ro. 

Aceștia au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, fiind acuzaţi de înşelăciune în formă continuată. 

Cei trei promiteau persoanelor interesate, prin intermediul reţelelor de socializare precum Facebook, Instagram şi Tik-Tok, că le pot facilita obţinerea unor permise de conducere „originale” în schimbul unor sume cuprinse între 600 şi 1.200 de euro.

Conform unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în perioada ianuarie 2022 – mai 2024, cei trei inculpaţi au publicat anunţuri pe diverse platforme de socializare (Facebook, Instagram, Tik-Tok şi altele), oferind posibilitatea obţinerii unor permise de conducere originale pentru persoanele interesate.

Procurorii intenţionează să îi prezinte pe cei trei bărbaţi în faţa instanţei, solicitând arestarea lor preventivă. Anchetatorii au identificat un număr de 30 de persoane care şi-au manifestat dorinţa de a obţine permise de conducere în mod fraudulos.

„Prin folosirea de mijloace frauduloase, nume sau calităţi mincinoase, precum reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi, poliţişti sau prin expedierea unui mesaj temporar prin aplicaţia Whatsapp ce conţinea imaginea unui permis de conducere cu datele solicitantului, inculpaţii au indus în eroare persoanele interesate cu privire la împrejurarea că vor intra în posesia permiselor de conducere solicitate. Pentru îndeplinirea formalităţilor necesare demarării procedurii de întocmire a permiselor de conducere şi expedierii acestora, inculpaţii solicitau de la persoanele interesate sume cuprinse între 600 euro şi 1.200 de euro. Aceste sume erau transferate inculpaţilor prin intermediul platformei financiare Revolut”, au anunțat procurorii.