Klaus Iohannis

Președintele, de Ziua Eroilor: Să învățăm din greșelile trecutului pentru a evita repetarea lor!

Președintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Eroilor, în care a atras atenția asupra pericolelor care pot amenința securitatea regională, chiar dacă acestea par puțin probabile. Șeful statului a subliniat necesitatea de a învăța din greșelile trecutului pentru a evita repetarea lor, anunță Digi24.

Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial Ion Oprișor în cadrul ceremoniei organizate la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală.

Președintele a declarat: „Libertatea, democrația, statul de drept, menținerea unor societăți în care cetățenii sunt apărați și mereu în siguranță – toate acestea par, de multe ori, a fi garantate de la sine, mai ales în lunga perioadă de pace pe care a avut-o continentul nostru. Din păcate, realitățile recente ne dovedesc că pot apărea oricând pericole la adresa securității zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile. Astăzi, suntem martori ai unor provocări majore, iar Europa se află în fața unui război brutal de agresiune, neprovocat și injust, inițiat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Iohannis a avertizat că acest conflict nu are impact doar asupra suveranității și intereselor Ucrainei, ci riscă să destabilizeze grav ordinea internațională bazată pe norme.

„Trebuie să învățăm din lecțiile istoriei, astfel încât greșelile trecutului să nu mai fie repetate. Este responsabilitatea generației noastre să se asigure că manifestările autocratice, imperialiste și extremiste sunt contracarate și este instaurată o pace durabilă”, a adăugat președintele.

Conform șefului statului, Ziua Eroilor are o semnificație profundă și ne reamintește că sacrificiile eroilor neamului pentru atingerea intereselor naționale nu au fost inutile.

„Avem cu toții datoria să-i onorăm cu deosebit respect pe cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi astăzi să trăim în libertate și democrație. În același timp, ne manifestăm recunoștința față de eroii care au supraviețuit ororilor celui de-al Doilea Război Mondial, față de cei care s-au opus dictaturii comuniste și care au luptat pentru libertate în timpul Revoluției din decembrie 1989, contribuind decisiv la înlăturarea regimului totalitar din România”, a subliniat Iohannis.

Președintele și-a exprimat aprecierea față de toți cei care activează în prezent în structurile sistemului de apărare.

„Transmit aprecierea mea tuturor reprezentanților structurilor din sistemul național de apărare care continuă să-și pună viața în pericol pentru apărarea intereselor României, dar și pentru toți acei eroi nevăzuți care acționează, zi de zi, cu dăruire și curaj pentru salvarea vieții semenilor lor și pentru ca înaltele valori umane să fie respectate și asigurate”, a concluzionat Klaus Iohannis.