Verighetă

Radiografia divorțurilor în România, cum stau românii la capitolul căsnicii fericite

Conform statisticilor furnizate de INS, în 2023 s-a înregistrat o diminuare ușoară a numărului de divorțuri, comparativ cu anul precedent, aproximativ 23.000 de cupluri punând capăt căsniciei.

În anul 2023, s-a constatat o ușoară scădere a ratei divorțialității în România, ajungând la 1,04 divorțuri la 1000 de locuitori, comparativ cu 1,06 divorțuri la 1000 de locuitori în anul precedent.

Statisticile arată că numărul divorțurilor înregistrate în zonele urbane a fost de 1,6 ori mai ridicat decât cel din zonele rurale, informează Hotnews.ro. 

Pentru fiecare divorț înregistrat, au existat aproximativ 4,9 căsătorii încheiate, conform raportului dintre cele două evenimente. Datele indică faptul că în 40% dintre cazurile de divorț, cuplurile implicate aveau cel puțin un copil în momentul separării.

Conform Statisticii, bărbații cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani și femeile cu vârste între 35 și 39 de ani au înregistrat cele mai mari rate de divorț, 

Numărul femeilor sub 30 de ani care au pus capăt căsătoriei a fost de 2,3 ori mai mare comparativ cu cel al bărbaților din aceeași categorie de vârstă.

Începând cu vârsta de 50 de ani, se observă o creștere semnificativă a numărului de bărbați care divorțează în comparație cu numărul femeilor din aceeași grupă de vârstă.

Vârsta medie la care soții au divorțat a fost de 44,5 ani pentru bărbați și 41,0 ani pentru femei, ceea ce sugerează că durata medie a căsătoriei până la divorț a fost de aproximativ 9,8 ani pentru bărbați și 9,3 ani pentru femei.

Județul Giurgiu a înregistrat cea mai scăzută vârstă medie la divorț atât pentru bărbați (42,4 ani), cât și pentru femei (39,1 ani).

În majoritatea cazurilor (41,6%), divorțurile au fost pronunțate din vina ambilor soți, în timp ce în 9,2% din cazuri vina a fost atribuită soțului, iar în 3,3% din cazuri soției. Restul de 45,9% au fost cauzate de alți factori.

Doar în două județe și în Capitală s-au înregistrat peste 1000 de cazuri de divorț, reprezentând 8% din totalul divorțurilor la nivel național.

Județele cu cele mai puține divorțuri înregistrate au fost Vâlcea (125 de cazuri) și Covasna (176 de cazuri).

Județul Arad a înregistrat cea mai ridicată rată a divorțialității (2,19 divorțuri la 1000 de locuitori), în timp ce județul Vâlcea a avut cea mai scăzută rată (0,32 divorțuri la 1000 de locuitori).

În comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene, România se situează sub media europeană în ceea ce privește rata divorțialității (1,6‰).

La nivel european, Malta (0,9‰) și Slovenia (1,0‰) au cele mai scăzute rate de divorțialitate, în timp ce Letonia (2,9‰), Lituania (2,6‰) și Suedia (2,1‰) înregistrează cele mai ridicate rate.