Biciclist pe trotuar

Război pe trotuarele din Cluj-Napoca: Pietoni vs. Bicicliști.

Conflictele între pietoni și bicicliști iau amploare în Cluj-Napoca pe fondul infrastructurii neadecvate. Pietonii sunt nemulțumiți de atitudinea agresivă a bicicliștilor care, sfidând codul rutier, terorizează în mod constant pietonii de pe trotuare, relatează știridecluj.ro. 

Aceste evenimente recurente au provocat revolta trecătorilor din cartierul Gruia, care solicită intervenția autorităților pentru a-i sancționa pe cei care încalcă prevederile legale. 

În acest sens, o clujeancă a afirmat că: „Supun atenției dumneavoastră o situație foarte frecventă cu care pietonii din Cluj-Napoca se confruntă în Gruia zilnic, în special pe strada Emil Racoviță, anume problema numărului mare de bicicliști și trotinetisti care circulă pe trotuar neregulamentar și cu buna știința și harțuiesc zilnic pietonii care circulă regulamentar pe trotuar.

Strada Emil Racoviță este o strada cu sens unic de urcare dinspre centru spre 7 străzi. Cu toate acestea zilnic trotuarul este folosit neregulamentar de numeroși bicicliști și utilizatori de trotinete, inclusiv livratori, pe sensul de coborâre. Pe aceasta stradă nu există bandă de biciclete, așadar acești bicicliști consideră că pot transforma trotuarul în bandă de biciclete încălcând drepturile legitime ale pietonilor.

Ne plimbăm zilnic pe aceasta stradă și zi de zi apare câte unul sau chiar mai mulți bicicliști (inclusiv grupuri de 5-6 bicicliști) care pretind să-i lăsăm să treacă cu bicicleta pe sensul de coborare de la intersecția 7 Străzi spre centru, deoarece „nu avem voie să circulam pe strada pe sens opus” sau „nu avem voie să circulam pe strada deoarece nu avem 16 ani” sau numeroase alte pretexte.

Trotuarul este pentru pietoni. Acești bicicliști ar putea să folosească banda de bicicleta de pe strada Horea din apropiere însă preferă să ruleze neregulamentar la vale pe trotuarul de pe Emil Racovita deoarece nimeni nu ia nicio masura. Mai mult, acești bicicliști care încalcă reglementările de circulație zi de zi, nu sunt sancționați niciodată de nimeni și au prins un tupeu incredibil, au ajuns să hărțuiască zi de zi pietonii care circulă regulamentar pe trotuar cu comportamentul lor deranjant și antisocial”. 

Aceasta sugerează că o posibilă măsură ar fi ca primăria să ia în calcul cel puțin elaborarea unor resurse educative destinate informării bicicliștilor, conform sursei citate. 

„E anormal să nu te mai poți plimba regulamentar pe trotuar ca pieton doar pentru ca niște indivizi plini de tupeu și pretenții (doar la adresa altora, căci de la ei nu au nicio pretenție, au doar pretexte) prefera sa meargă la vale pe sens opus și pe trotuar în loc sa pedaleze pe o strada unde li s-a făcut bandă de biciclete cu eforturi și cheltuieli enorme.

O altă încălcare frecventă a legislației rutiere și a drepturilor pietenilor are loc zi de zi și în special în weekenduri în Parcul Mare și pe strada Cardinal Iuliu Hossu, fosta Pavlov. Pe toată lungimea Parcului Mare și pe strada Pavlov există benzi de biciclete. Cu toate aceste zi de zi numeroși bicicliști circulă pe trotuar sau pe aleile pietonale din Parcul Mare în loc să folosească benzile pentru biciclete care se află la câțiva metri distanță. Este trist să observăm zi de zi părinți care merg pe biciclete cu copiii pe aleile pietonale, tineri care trec în viteză cu bicicleta pe aleile pietonale și pe trotuar deranjând cetățenii care se plimbă în aceste spații publice destinate relaxării. Am avut parte din plin de aceste comportamente regretabile în acest weekend, având în vedere numărul mare de vizitatori de toate felurile, pe jos, pe biciclete si pe trotinete, la Zilele Clujului.

V-as sugera sa luați în considerare și câteva materiale pentru a educa, în primul rând, acești bicicliști necivilizați cu comportament antisocial care încalcă legislația rutieră zilnic circulând pe sens opus pe trotuar și pe aleile pietonale. Și pietonii trebuie să se poată plimba pe undeva în acest oraș și nu consider că este normal sa fie hărțuiți zilnic de diverse persoane cu comportament antisocial care nu fac decât să pozeze în victime ale sistemului și să încalce drepturile altora, și anume ale pietonilor. S-au cheltuit bani publici cu nemiluita pentru a face aceste benzi de bicicletă și chiar și acolo unde ele există pe distanțe mari, nu sunt folosite. Haideți să ne imaginăm că și mașinile ar putea să circule pe trotuar pe sens opus sau pe aleile pietonale doar pentru că vor să aleagă un traseu mai scurt sau pur și simplu că așa au chef”, a adăugat aceasta.