Sursă foto: ziarulamprenta.ro

Replica Ministrului Familiei la sfatul lui Teodosie: Statul susține victimele, nu abuzatorii.

În urma afirmațiilor controversate ale arhiepiscopului Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a oferit o replică. Teodosie a sugerat femeilor care se confruntă cu abuzuri în cadrul căsniciei să persevereze în relațiile respective și să apeleze la rugăciune pentru ameliorarea situației. Această poziție a stârnit un val de indignare în spațiul public, informează Digi24.

Răspunzând acestei declarații, ministrul Intotero a subliniat incompatibilitatea dintre valorile creștine autentice și orice formă de violență sau abuz. Aceasta a declarat: „Ca femeie și persoană cu mare credință în Dumnezeu, nu consider că Biblia îndeamnă la violență, ci la dragoste, grijă și empatie. Dumnezeu ne-a dat o viață, iar misiunea e să o protejăm, să o trăim curat și cu credință. Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz”.

Ministrul a reiterat poziția fermă a statului împotriva oricărei forme de abuz, subliniind importanța protecției victimelor: „Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, e inacceptabilă. Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului. Statul, prin Agenția pentru Egalitate de Șanse, oferă tuturor victimelor violenței domestice sprijin prin asigurarea cazării în centre protejate, consiliere psihologică, orientare în carieră. În cazul în care sunt însoțite de copii, aceștia pot beneficia de consiliere psihologică și grijă din partea specialiștilor”.

Intotero a menționat existența unui număr de telefon gratuit, 0800.500.333, disponibil non-stop pentru persoanele aflate în situații de criză.

Ea a evidențiat contrastul dintre valorile creștine și abuz, afirmând: „Biblia și biserica încurajează empatia și oferă ajutor celor care suferă, în concordanță cu valorile moral-creștine, iar statul oferă acest lucru”.

Ministrul a subliniat importanța raportării abuzurilor, prezentând statistici îngrijorătoare: „Aceste persoane aflate în dificultate trebuie să apeleze pentru a beneficia de protecția statului, dar e foarte important să aibă curaj ulterior să facă și sesizări. Până la jumătatea lunii mai au fost înregistrate peste 4.200 de apeluri. Din acest total, au fost întocmite doar 6 sesizări. Orice persoană abuzată trebuie să aibă curaj să sune, să ceară ajutor și ulterior să facă sesizări, pentru a primi protecția de care fiecare trebuie să beneficieze”.

Declarațiile controversate ale ÎPS Teodosie au inclus sfaturi precum: „Trebuie să îți duci crucea. Poate exista și vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ți duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluția este să nu vă despărțiți, vindecarea o dă Dumnezeu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *