Șoșoacă, prezentă la recepția de Ziua Rusiei: Ambasadorul Lipaev critică expansiunea NATO și UE.

Proaspăt aleasă în funcția de europarlamentar, Diana Șoșoacă s-a deplasat marți la sediul Ambasadei Rusiei din București pentru a participa la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Rusiei.

În cadrul acestei întâlniri, noul ambasador rus, Vladimir Lipaev, a susținut că rădăcinile crizei actuale din Ucraina se regăsesc în extinderea cu caracter neocolonial a statelor membre NATO și UE, informează Libertatea.

Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse, „Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Vladimir Lipaev, s-a adresat celor prezenți cu un discurs de bun venit. În discursul său, diplomatul a remarcat că originile crizei actuale din Ucraina izvorăsc din expansiunea neocolonială a statelor NATO și ale Uniunii Europene, care sunt obișnuite să-și construiască bunăstarea în detrimentul altor popoare și al resurselor lor naturale”.

Comunicatul mai precizează că Rusia duce o luptă nu doar pentru propria libertate și suveranitate, ci și pentru dreptul tuturor națiunilor care aspiră să urmeze o cale independentă, orientată spre interesele naționale, „de a spune «nu» revendicărilor geopolitice și geo-economice ale «Occidentului colectiv», care nu poate accepta că în secolul al XXI-lea cineva îndrăznește să i se opună”.

Vladimir Lipaev a abordat și subiectul unei potențiale restabiliri a „legăturilor rupte” între Rusia și România, accentuând că acest lucru este condiționat de „disponibilitatea României de a-și abandona cursul neprietenos față de Rusia”.

Diana Șoșoacă a mai participat la evenimente organizate la Ambasada Rusiei atât în 2022, cât și în 2023, în pofida faptului că România a condamnat în mod oficial invazia ilegală a Rusiei în Ucraina și a redus la minimum contactele cu reprezentanții Moscovei.

Noul ambasador al Rusiei în România, Vladimir Lipaev, și-a preluat oficial funcția joi, 6 iunie, începând misiunea în România, moment care coincide cu înmânarea scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe din București, unde a fost primit de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Ana Tinca.