Sursă imagine: radiorenasterea.ro.

Ștefan cel Mare, comemorat la 520 de ani de la moarte: Influența sa continuă în cultura română

Azi, pe 2 iulie 2024 se împlinesc cinci secole și două decenii de la trecerea în neființă a unei figuri legendare din istoria Moldovei. Ștefan cel Mare, domnitorul care a condus țara timp de 47 de ani, o perioadă neegalată în analele istoriei românești, rămâne un simbol incontestabil al Evului Mediu românesc.

La jumătate de mileniu de la dispariția sa, contemporanii continuă să aprecieze calitățile sale excepționale de lider politic, strateg militar și diplomat abil. Eforturile sale pentru apărarea integrității Moldovei și promovarea culturii sunt încă admirate, conform bittv.info.

De asemenea, rolul său în apărarea creștinătății și a Europei împotriva expansiunii otomane rămâne recunoscut.

Papa Sixtus al IV-lea l-a numit pe Ștefan cel Mare „Athieta Cristi” (atletul lui Cristos) după victoria sa decisivă împotriva turcilor la Podul Înalt (Vaslui) în 1475, o bătălie care a oprit avansul otoman spre centrul Europei.

Cronicile vremii și scrierile istorice ulterioare evidențiază importanța acțiunilor sale de guvernare înțeleaptă și curajoasă asupra Moldovei. În tradiția și creația populară, el este descris astfel: „Ștefan Vodă, domn cel Mare/ seamăn pe lume nu are/ decât numai mândrul Soare!”, informează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *