Autostradă

Taxe și iar taxe! Se introduce un sistem de taxare a autostrăzilor.

România se află în plin proces de implementare a unui sistem de taxare a autostrăzilor, similar celui existent în alte state membre ale Uniunii Europene. 

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a făcut public faptul că o societate comercială a ieșit câștigătoare în urma procesului de licitație organizat pentru punerea în funcțiune a noului sistem electronic de tarifare, informează legalbadger.org

În acest sens,Cristian Pistol a transmis: „Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”.

Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Contractul se va derula pe o perioadă de 84 de luni, dintre care primele 24 de luni vor fi alocate dezvoltării și implementării soluției informatice, precum și achiziționării echipamentelor și programelor software necesare funcționării sistemului.

Potrivit explicațiilor oferite de Cristian Pistol, introducerea noilor tarife reprezintă un demers necesar pentru alinierea României la cerințele impuse la nivel european, acestea urmând a fi aplicate atât autoturismelor, cât și autobuzelor, autocarelor și vehiculelor destinate transportului de marfă.

Mai precis, conducătorii auto vor achita o taxă de tip rovinietă, calculată în funcție de numărul de kilometri parcurși și de nivelul de emisii poluante ale vehiculului, pentru utilizarea rețelei rutiere din România. 

Noul sistem de tarifare va funcționa în două variante: una bazată pe durata de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based), aplicabilă autoturismelor, autobuzelor, autocarelor și autovehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, și alta bazată pe distanța parcursă (distance-based), destinată autovehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone.

„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a adăugat acesta.