Ion Țiriac

Țiriac, în fruntea clasamentului celor mai bogați oameni din România: Cum a profitat de problemele financiare ale lui Dineș.

Ion Țiriac, în vârstă de 85 de ani, a redobândit titlul de cel mai înstărit cetățean român. Afaceristul deține o avuție estimată la 2,1 miliarde de dolari, în timp ce fostul deținător al acestei poziții, Daniel Dineș (52 de ani), a înregistrat pierderi semnificative pe piața de capital, diminuându-și astfel averea la aproximativ 1,4 miliarde de dolari, anunță DigiSport. 

Acesta este fostul președinte al Federației Române de Tenis și un prosper om de afaceri. Ion Țiriac a beneficiat indirect de dificultățile financiare ale lui Dineș, revenind astfel în fruntea clasamentului celor mai bogați români, potrivit informațiilor furnizate de sursa citată. 

Dragoș Pavăl ocupă poziția secundă în topul celor mai avuți români, cu o avere estimată la două miliarde de dolari.

Prăbușirea financiară a lui Dineș  a fost determinată de scăderea cu 30% a valorii acțiunilor companiei UiPath. La începutul anului curent, averea lui Dineș era evaluată la 2,7 miliarde de dolari. Din acest motiv, se pare că Dineș a luat hotărârea de a reveni în funcția de CEO al propriei companii.

Anterior ascensiunii sale ca unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Europa de Est, Țiriac a avut și o carieră sportivă remarcabilă. Și-a început parcursul ca jucător de hochei, participând alături de echipa națională a României la Jocurile Olimpice de iarnă și la Campionatul Mondial. Ulterior, s-a reorientat către tenis, devenind unul dintre cei mai apreciați jucători de dublu în anii ’70.

Ion Țiriac a acumulat o avere considerabilă, iar în urmă cu ceva timp a făcut public modul în care cele 2,1 miliarde de dolari ale sale vor fi împărțite după dispariția sa.

Deși Țiriac are 3 moștenitori legitimi – Ion Alexandru Țiriac, Karim Mihai Țiriac și Ioana Natalia Țiriac , el a dezvăluit că are în total 33 de copii și că își va distribui averea în 33 de părți egale.

„Mereu mi-au plăcut femeile, nu pot să explic acum din ce motiv. Am 3 copii legitimi, dar am 33 în total. Nu îmi poartă numele, dar după dispariția mea, averea va fi împărțită în 33 de părți egale. Toată lumea va primi aceeași sumă. Dacă le cade totul din cer, vor avea un handicap”, a declarat Ion Țiriac.