drum

„Transalpina de Apuseni” un nou drum inaugurat în vara anului 2024

Un drum care oferă priveliști încântătoare, mai puțin cunoscute turiștilor, este deschis circulației pe primul său tronson, recepționat la începutul lunii mai. Cel de-al doilea lot al Transapusenei este programat să fie inaugurat în timpul verii acestui an, informează profit.ro. 

Potrivit autorităților, se preconizează că în luna august vor fi finalizate lucrările pe drumul care conectează autostrada Sebeș-Turda cu Abrud și Apuseni, trecând prin Aiud.

De-a lungul traseului, se pot observa case tradiționale abandonate, construite din lemn folosind tehnici ancestrale, cu acoperișuri ascuțite din paie, răspândite pe dealuri la distanțe considerabile una de cealaltă.

Valoarea actualizată a devizului general al proiectului se ridică la 358,79 milioane lei, incluzând TVA.

Drumul județean DJ107I își are originea în centrul municipiului Aiud și traversează crestele Munților Trascăului și Metaliferi, străbătând teritoriile administrative ale municipiului Aiud și ale comunelor Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium, încheindu-se în drumul național DN74, în estul orașului Abrud.

„Transalpina de Apuseni” se va întinde pe o distanță de 78,43 kilometri și va include 6.700 metri pătrați de piste pentru biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.