Campionatul European de Fotbal

Campionatul European de Fotbal. Când începe și alte detalii importante.

Campionatul European de Fotbal din anul 2024 se anunță a fi unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive ale anului, cu participarea a 24 de echipe naționale, printre care se numără și reprezentativa României.

Competiția își va deschide porțile vineri, la ora 22:00, când Germania, țara gazdă, va înfrunta selecționata Scoției în meciul inaugural. Naționala României a fost repartizată în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina și Slovacia, anunță G4media.

Turneul final al UEFA EURO 2024 se va desfășura în perioada cuprinsă între 14 iunie și 14 iulie 2024. Faza grupelor se va încheia pe data de 26 iunie, iar fazele eliminatorii vor debuta pe 29 iunie, conform informațiilor furnizate de UEFA.

Cele 24 de echipe participante au fost distribuite în 6 grupe, după cum urmează:

Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria și Elveția;

Grupa B: Spania, Croația, Italia și Albania;

Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia și Anglia;

Grupa D: Polonia, Olanda, Austria și Franța;

Grupa E: Belgia, Slovacia, România și Ucraina Grupa F: Turcia, Georgia, Portugalia și Cehia.

În cadrul fazei grupelor, fiecare echipă va disputa câte trei partide, iar primele două clasate din fiecare grupă vor obține calificarea în fazele superioare.

În anumite situații, și echipele de pe locul al treilea vor putea accede în fazele eliminatorii, pe baza unui clasament general al formațiilor aflate pe această poziție.

Astfel, se va întocmi un clasament separat alcătuit din cele 6 echipe situate pe locul al treilea în grupele lor. Primele 4 cele mai bine clasate formații din acest clasament vor obține biletele pentru fazele eliminatorii.

În eventualitatea în care există egalitate de puncte între două sau mai multe echipe, criteriul de departajare va fi golaverajul, urmat de numărul de goluri înscrise, victoriile obținute, punctele de disciplinare (echipa cu cele mai puține cartonașe galbene și roșii va avea prioritate) și, în ultimă instanță, poziția în clasamentul coeficienților UEFA.

Semifinalele competiției sunt programate pentru 9 și 10 iulie (marți și miercuri) și se vor disputa pe Munich Football Arena, respectiv BVB Stadion Dortmund.

Finala, mai exact, partida cu numărul 51, va avea loc pe data de 14 iunie (duminică), pe Olympiastadion Berlin, în capitala Germaniei.

Conform predicțiilor realizate de supercomputerul companiei Opta, specializată în statistici și date din domeniul sportiv, Anglia pornește ca principală favorită la câștigarea trofeului, cu o probabilitate de 19.9%.

Pe poziția secundă se află Franța, cu un procentaj de 19.1%. Germania, Spania și Portugalia completează topul primelor cinci favorite. În acest clasament, România ocupă locul 20, având o șansă de 0.5% de a cuceri titlul european și o probabilitate de 18.3% de a accede în sferturile de finală.

UEFA Euro 2024 nu este singurul eveniment sportiv major al acestei veri. La o distanță de doar câteva zile, Jocurile Olimpice de la Paris își vor deschide porțile, primele întreceri fiind programate pentru data de 24 iulie. Competiția se va desfășura până pe 11 august, potrivit informațiilor furnizate de Eurosport.