Copa America. Legendarul Ronaldinho: „Nu o să mă uit la niciun meci”.

Ronaldinho, idolul fotbalului brazilian, a oferit un răspuns surprinzător când a fost chestionat cu privire la perspectivele selecționatei țării sale la Copa America, competiție care va începe în cursul săptămânii viitoare pe teritoriul Statelor Unite, informează Eurosport.ro. Fostul jucător emblematic al Barcelonei este atât de deziluzionat de actuala generație încât nici măcar nu intenționează să vizioneze meciurile.

Naționala Braziliei a fost învinsă în finala ediției din 2021 a Copei America de către eternii rivali, Argentina, iar ulterior a prestat mult sub așteptări la Campionatul Mondial din Qatar, unde a fost eliminată la loviturile de departajare de către Croația, în faza sferturilor de finală, după o partidă în care și-a irosit numeroase oportunități de a marca.

În pofida faptului că beneficiază de fotbaliști de talie mondială, precum Vinicius Jr, Rodrygo sau Endrick, echipa națională a Braziliei nu reușește să trezească entuziasmul legendarului Ronaldinho. Probabil frustrat de faptul că selecționata a obținut victoria în doar două din ultimele opt confruntări disputate (înregistrând trei înfrângeri), „Dinţosul” a recunoscut că nici măcar nu se va uita la meciurile din cadrul Copa America, considerând că jucătorii actuali nu se ridică la înălțimea prestigiului tricoului naționalei.

„Nu o să mă uit la niciun meci, ne lipseşte totul: determinare, bucuria de a juca, nu evoluăm bine. Nu o să mă uit la nicio partidă”, a spus „Dinţosul” înainte de Copa America.

Considerat de unii specialiști drept cel mai înzestrat fotbalist din istorie, Ronaldinho a adunat un număr de 97 de selecții în tricoul Braziliei, reușind să puncteze de 33 de ori. Deși nu a evoluat pe postul clasic de „număr 9″, fostul star al Barcelonei ocupă poziția a opta în clasamentul all-time al marcatorilor naționalei.

Desemnat câștigătorul „Balonului de Aur” în anul 2005, Ronaldinho a triumfat în Copa America în 1999 și a cucerit titlul mondial în 2002. Naționala Braziliei de la începutul mileniului este considerată de unii drept cea mai valoroasă echipă din istorie: alături de „Dinho”, Scolari i-a avut la dispoziție pe Dida, Cafu, Roberto Carlos, Lucio, Denilson, Juninho, Rivaldo, Kaka sau Ronaldo.

Brazilia se situează abia pe locul al treilea în ierarhia celor mai titrate selecționate la Copa America, impunându-se în 9 ocazii (Argentina și Uruguay au câte 14 trofee în palmares). Cea mai recentă victorie a naționalei carioca în această competiție s-a înregistrat în 2019, când a învins Peru în finală.

Formația pregătită în prezent de Dorival Junior face parte din Grupa D la turneul care va debuta săptămâna viitoare, alături de Columbia, Paraguay și Costa Rica. În ciuda scepticismului manifestat de Ronaldinho, Brazilia este cotată drept a doua favorită la ediția din 2024 a Copa America, după deținătoarea titlului mondial en-titre, Argentina.