Gabriel Tabara

Doliu în alpinismul românesc: Gabriel Tabără a decedat pe Everest

Luni dimineață, alpinistul român Gabriel Tabără a fost găsit decedat în cortul său, situat în Tabăra III, la o altitudine de 7.470 de metri. Gabriel Tabără avea intenția de a urca pe vârful Lhotse, aflat în vecinătatea Everestului, fără a utiliza oxigen suplimentar, informează Digi24. 

La doar vârsta de 48 de ani, Gabriel Tabără și-a pierdut viața, fiind descoperit fără semne vitale în cortul în care se odihnea în Tabăra III.

Ghidul său montan, un Sherpa, a fost cel care l-a găsit pe Gabriel Tabără fără suflare. Mohan Lamsal, organizatorul expediției lui Gabriel, a declarat, citându-l pe ghidul Sherpa, că Gabriel și ghidul au avut o zi obișnuită și s-au retras în corturile lor, conform practicii comune a alpiniștilor, însă Gabriel nu s-a mai trezit. Gabriel Tabără devine a treia victimă din acest sezon a expedițiilor desfășurate pe Everest, cel mai înalt vârf montan din lume.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor pe teren de pe Everest, a confirmat decesul lui Gabriel și a solicitat detalii suplimentare despre incident.  Conform declarațiilor lui Gautam, până marți, peste 400 de alpiniști au reușit să ajungă pe vârful Everest.

Gabriel se afla în Nepal de mai bine de două luni, în cadrul excursiei sale, și intenționa să urce pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, fără a recurge la oxigen suplimentar. În pregătirea sa, Gabriel finalizase procesul de aclimatizare și efectuase mai multe runde de rotație.

„Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Mohan Lamsal, organizatorul excursiei montane.