sanie de vara

Sania de vară, soluția anti-încălzire globală pentru pasionații de schi.

Pentru a oferi turiștilor alternative în contextul iernilor tot mai blânde din ultimii ani în județul Brașov, care au dus la scurtarea sezonului sporturilor de iarnă, autoritățile locale responsabile de domeniile schiabile au început să caute soluții. Una dintre aceste soluții este construirea de sănii de vară pe domeniile schiabile din Poiana Brașov și Predeal, informează bzb.ro. 

La aproximativ un an de la demararea proiectului saniei de vară la Predeal, autoritățile locale au trecut la etapa selectării unui constructor. 

După obținerea tuturor avizelor necesare, inclusiv cel de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Primăria a demarat procedura de licitație pentru proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică pe durata desfășurării acestora, valoarea estimată a contractului fiind de 8.009.102 lei, incluzând TVA.

Potrivit specificațiilor din caietul de sarcini, sania de vară de la Predeal va fi amplasată în stânga Pârtiei Clăbucet, traversând parțial pădurea.

 Traseul de urcare va măsura 332 de metri, în timp ce traseul de coborâre (destinat turiștilor) va avea o lungime de 490 de metri. Instalaţia, conform proiectului, va putea transporta 320 de persoane pe oră și va fi echipată cu 22 de sănii, fiecare având capacitatea de a găzdui 2 persoane (un adult și un copil).

 De asemenea, proiectul prevede amenajarea a două stații de îmbarcare-debarcare și a altor spații tehnice.

Odată finalizate lucrările, intenția autorităților locale este de a concesiona obiectivul.

Ideea saniei de vară la Brașov datează încă din 2012, însă mulți ani proiectul a rămas doar la nivel de intenție. Abia anul trecut a fost lansată licitația, iar în februarie acest an, contractul de lucrări, în valoare de 20.411.473 lei (inclusiv TVA), a fost atribuit, Brașovul angajându-se să inaugureze instalația în toamna acestui an.

Amplasarea saniei de vară din Poiana Brașov va fi în partea stângă a Pârtiei Bradul. Instalația va avea o urcare de 550 m, un traseu de coborâre de 990 m și va fi dotată cu 60 de sănii.