Google

Google anunță noi funcții de securitate pentru Android 15, inclusiv detectarea furtului de smartphone

Google a dezvăluit o serie de caracteristici de securitate pe care le va introduce în sistemul de operare Android 15. Printre acestea, se remarcă o funcție inovatoare care detectează momentul în care un smartphone este furat.

Conform anunțului companiei americane, Android 15 va fi capabil să identifice situațiile în care un smartphone este smuls din mâna proprietarului sau luat de pe masă de către o altă persoană. 

Această funcție, numită Theft Detection Lock, va analiza mișcările neobișnuite, diferite de cele efectuate în mod normal de către proprietar, pentru a depista eventualele furturi.

În momentul în care furtul este identificat, ecranul smartphone-ului va fi blocat automat. De asemenea, utilizatorii vor avea posibilitatea de a bloca dispozitivul de la distanță, accesând pagina web android.com/lock de pe un alt dispozitiv.

Pe lângă această funcție, Android 15 va introduce conceptul de „private spaces” – spații virtuale ascunse, protejate prin cod de acces, în care utilizatorii pot stoca aplicații și informații separate de restul sistemului.

Google a mai anunțat și îmbunătățiri aduse serviciului Play Protect, care va fi capabil să detecteze indicii de fraudă și phishing, verificând totodată și permisiunile acordate aplicațiilor.

Compania americană a promis că unele dintre aceste noi funcții de securitate vor fi disponibile și pentru versiunile anterioare ale sistemului de operare Android.

Aceste măsuri vin în contextul în care securitatea dispozitivelor mobile a devenit o preocupare majoră în era digitală, iar Google își propune să ofere utilizatorilor Android un mediu mai sigur și mai protejat împotriva amenințărilor cibernetice și a furturilor de smartphone-uri.