Spital

Inteligența artificială, un aliat în depistarea timpurie a insuficienței cardiace

Un studiu recent a demonstrat că utilizarea inteligenței artificiale poate contribui semnificativ la identificarea precoce a indivizilor predispuși la a dezvolta insuficiență cardiacă, prin capacitatea sa de a detecta nereguli care, în mod normal, ar fi extrem de dificil de identificat, transmite SpyNews. 

Studiul a fost efectuat de către o echipă de cercetători scoțieni de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee, pe un eșantion de 578 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni cardiace sau ale sistemului circulator.

Pentru a analiza dosarele medicale ale pacienților și a examina ecografiile cardiace (ecocardiografii – investigații care evaluează structura și funcțiile inimii), a fost utilizat un program de inteligență artificială. 

Acest program a reușit să identifice pacienții care sufereau de insuficiență cardiacă (o afecțiune caracterizată prin incapacitatea inimii de a pompa o cantitate suficientă de sânge către organele și țesuturile din corp) înainte ca primele simptome să se manifeste.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte frecventă, dar adesea subdiagnosticată. Deși poate fi ținută sub control într-o oarecare măsură prin adoptarea unui stil de viață sănătos, intervenții chirurgicale și tratament medicamentos, în majoritatea cazurilor, insuficiența cardiacă este o boală severă, cronică, care se agravează treptat în timp.

La nivel global, bolile cardiace și circulatorii reprezintă principala cauză de deces, fiind responsabile de moartea unei persoane din trei în fiecare an.

Conform unui raport publicat în ianuarie de Fundația Britanică a Inimii, în anul 2021, 20,5 milioane de persoane din întreaga lume au pierdut lupta cu viața din cauza bolilor cardiace și circulatorii – echivalentul unui deces la fiecare 1,5 secunde.

Conform SpyNews, cercetătorii implicați susțin că: “Cercetarea noastră reprezintă un progres în utilizarea AI pentru interpretarea automată a ecocardiografiilor. Acest lucru ne poate permite să eficientizăm identificarea pacienților cu insuficiență cardiacă la scară largă în cadrul seturilor de date din dosarele electronice de sănătate. Ecografiile cardiace trecute prin softul AI au furnizat date mult mai multe și mai detaliate despre structura inimii fiecărui pacient și au ajutat la diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace. Astfel de date nu ar fi fost disponibile prin metodele obișnuite de investigații. De asemenea, toate rapoartele medicale au fost procesate mult mai repede”.