Construcții

Munca pe șantier preluată de roboți, în contextul unui deficit de 200.000 de muncitori

În contextul deficitului acut de forță de muncă cu care se confruntă industria construcțiilor, se ia în considerare înlocuirea muncitorilor de pe șantiere cu roboți, ca modalitate de a acoperi lipsa a peste 200.000 de lucrători.

Totuși, vor fi necesari ingineri care să coordoneze și gestioneze inteligența artificială, sens în care vor fi remunerați cu salarii ce pot atinge 3.500 de euro. În prezent, muncitorii din domeniul construcțiilor au salarii medii de până la 5.000 de lei pe lună, după ce remunerațiile au înregistrat o creștere de 30% în ultimii doi ani, informează antena3.ro.

Cu toate acestea, sectorul construcțiilor se confruntă în continuare cu un deficit de 200.000 de muncitori, care ar putea fi înlocuiți cu roboți.

Procesul de digitalizare are potențialul de a crește semnificativ productivitatea, chiar și cu un număr mai redus de angajați, însă acești angajați trebuie să fie specializați.

Prin urmare, există o cerere pentru ingineri specializați în digitalizare, care să fie capabili să opereze și să coordoneze roboții. Ca răspuns la această nevoie, facultățile de profil au introdus deja programe de licență dedicate acestui domeniu.

Salariile inginerilor responsabili de coordonarea roboților pe șantierele din România vor porni de la 1.000 de euro pentru absolvenții de facultate și pot ajunge până la 3.500 de euro, în funcție de experiența profesională.

Soluțiile pentru digitalizarea industriei construcțiilor sunt discutate pe parcursul a două zile în cadrul conferinței INNOCONSTRUCT, ajunsă la cea de-a patra ediție, la care participă peste 300 de antreprenori și experți în domeniu.