Oamenii au început să renunțe la smartphone-uri în favoarea telefoanelor vechi, pentru a scăpa de dependența de ecrane

Un număr în creștere de tineri și adulți din Statele Unite optează pentru telefoane mobile mai vechi în locul smartphone-urilor, fiind preocupați de perioada îndelungată petrecută „cu ochii în ecran” și dorind să scape de dependența de rețelele sociale.

Mai mulți tineri și persoane mature din SUA și Canada au mărturisit pentru BBC că, după ce au verificat în setările smartphone-urilor durata de utilizare a ecranelor, inclusiv pe platformele de socializare, au devenit îngrijorați și au decis să treacă la telefoane low-tech, care le permit să rămână în contact cu cei dragi.

Aceste dispozitive mai simple pot fi utilizate pentru a efectua apeluri, a trimite mesaje text, unele având acces la hărți și un set limitat de aplicații. Atât în Statele Unite, cât și în Canada, vânzările de telefoane mobile mai vechi au înregistrat o creștere, conform BBC.

Un tânăr canadian a declarat pentru BBC că, după ce a renunțat la smartphone, a reușit să reducă timpul petrecut zilnic „cu ochii în ecran” de la 5 ore la doar 20 de minute.

De asemenea, unii părinți au luat decizia de a abandona smartphone-urile pentru a fi mai prezenți în viața copiilor lor.

Un studiu realizat de Universitatea Harvard a arătat că utilizarea rețelelor sociale activează aceeași regiune a creierului care este stimulată și de consumul substanțelor care creează dependență, fapt ce a stârnit îngrijorări cu privire la obiceiurile tinerilor.

În Regatul Unit, Ofcom (autoritatea de reglementare pentru industria radiodifuziunii) estimează că aproximativ un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani dețin propriul smartphone.

Cu toate acestea, unele studii au evidențiat legături între utilizarea rețelelor sociale și efecte negative asupra sănătății mintale, în special în rândul copiilor. Există voci care solicită introducerea unor limite de vârstă pentru utilizarea smartphone-urilor.