AI

Raport PwC: inteligența artificială are un impact major în serviciile financiare, IT și profesionale

Potrivit raportului PwC 2024 Global AI Jobs Barometer, serviciile financiare, IT și serviciile profesionale sunt cele mai vulnerabile la schimbările aduse de inteligența artificială (IA), atât în ceea ce privește activitatea lor, cât și competențele angajaților, informează Forbes.ro. 

Conform sursei citate, raportul a examinat peste 500 de milioane de anunțuri de angajare din 15 țări care reprezintă împreună peste 30% din PIB-ul global. 

De notat este că utilizarea tehnologiei IA a condus la o creștere de până la cinci ori a productivității în aceste sectoare, comparativ cu alte domenii. În prezent, numărul anunțurilor pentru locuri de muncă specializate în IA este de șapte ori mai mare decât în 2012.

Raportul evidențiază că ponderea rolurilor care necesită competențe în domeniul AI a crescut cel mai rapid în serviciile financiare (de 2,8 ori mai mare decât în alte sectoare), serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) și IT (de 5 ori mai mare).

Conform declarațiilor Oanei Munteanu, Director People & Organisation PwC România : „Creșterea productivității muncii este o premisă cheie a creșterii economice și a nivelului de trai, așa cum a fost întotdeauna, iar tehnologia este un factor critic. În consecință, orice inovație în tehnologie, cum este și inteligența artificială este binevenită. Istoria ne arată că fiecare val de tehnologie duce la o reconfigurare a cererii și ofertei pe piața muncii, care însă a însemnat întotdeauna o cerere totală în creștere, atât numeric, cât și din punct de vedere al competențelor cerute. Singura diferență este legată de viteza cu care inteligența artificială penetrează activitatea economică și societatea, în general”.

Anunțurile pentru locuri de muncă specializate în IA sunt de șapte ori mai numeroase în prezent față de anul 2012. Raportul evidențiază că ponderea rolurilor care necesită competențe în domeniul AI a înregistrat cea mai rapidă creștere în serviciile financiare (de 2,8 ori mai mare comparativ cu alte sectoare), urmate de serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) și IT (de 5 ori mai mare).

Studiile indică, de asemenea, o importanță crescândă a competențelor cognitive avansate (precum analiza, gândirea critică și creativitatea), precum și a celor emoționale și comportamentale (adaptabilitate, inteligență emoțională, influență socială, autonomie etc.), pe lângă abilitățile digitale.

Sondajul PwC CEO Survey 2024 relevă că 84% dintre directorii executivi ai companiilor care au început să implementeze inteligența artificială consideră că aceasta va spori productivitatea, iar 70% cred că IA va transforma semnificativ activitatea companiei lor. Totodată, 46% anticipează o creștere a profitabilității ca urmare a utilizării IA, în timp ce 41% prevăd o creștere a veniturilor.

Deși adoptarea și integrarea strategică a GenAI în companiile din România este încă la un nivel scăzut, directorii acestora împărtășesc opiniile omologilor de la nivel global, considerând că IA le va modifica substanțial modelele de afaceri, va intensifica concurența pe piață și va necesita competențe noi pentru majoritatea angajaților. În același timp, ei prevăd o eficientizare a propriului timp de lucru, o creștere a productivității angajaților și o sporire a profitabilității.