Cod

Rețea globală de malware destructurată: Prejudiciu de 5,9 miliarde USD

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a anunțat că agențiile de aplicare a legii din întreaga lume au destructurat o rețea globală de malware responsabilă de furtul a 5,9 miliarde de dolari (4,65 miliarde de lire sterline) și implicată în alte infracțiuni. În colaborare cu FBI și alte agenții internaționale, Departamentul de Justiție a reușit să anihileze cea mai mare rețea de boți din lume, potrivit BBC.

Cetățeanul chinez YunHe Wang, care deține și cetățenie din St Kitts și Nevis, a fost inculpat pentru crearea și operarea rețelei de boți.Un botnet reprezintă o rețea de calculatoare infectate cu programe malware și controlate de un actor rău intenționat, informează știripesurse.ro.

YunHe Wang se confruntă cu acuzații de conspirație pentru fraudă informatică, fraudă informatică substanțială, conspirație pentru fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani, riscând o pedeapsă maximă de 65 de ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare.

Conform actului de acuzare, în perioada 2014-2022, YunHe Wang și alte persoane au creat și operat botnetul 911 S5 de pe aproximativ 150 de servere din întreaga lume. Botnetul a infectat peste 19 milioane de adrese de protocol internet (IP) din aproape 200 de țări, potrivit DOJ.

Rețeaua botnet a fost utilizată pentru a efectua atacuri cibernetice, fraude pe scară largă, exploatarea copiilor, hărțuire, amenințări cu bombă și încălcări ale exporturilor.

SUA a estimat că peste o jumătate de milion de cereri frauduloase de asigurare de șomaj au provenit de la adrese IP compromise, cauzând o pierdere de peste 5,9 miliarde de dolari.

Rețeaua a facilitat, de asemenea, achiziționarea de bunuri cu carduri de credit furate sau spălarea banilor de către infractorii cibernetici.

Se presupune că Wang a vândut accesul la adresele IP, obținând aproximativ 99 de milioane de dolari. Acesta ar fi achiziționat proprietăți în SUA, St Kitts și Nevis, China, Singapore, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.

Autoritățile au confiscat sau identificat pentru confiscare bunuri în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de dolari, inclusiv un Ferrari, un Rolls-Royce și mai multe ceasuri. 

Agențiile de aplicare a legii din Singapore și Thailanda, precum și compania tehnologică Microsoft, s-au numărat printre organizațiile care au contribuit la desfășurarea anchetei.