OpenAI

Sam Altman, acuzat de furnizarea de informații inexacte despre măsurile de siguranță la OpenAI. Ce spune Helen Tones, fostă membră OpenAI

Helen Toner, fostă membră a Consiliului de Administrație al OpenAI, a făcut dezvăluiri șocante despre cauzele demiterii lui Sam Altman de la conducerea companiei specializate în cercetarea inteligenței artificiale, potrivit Business Insider și The Verge, informează HotNews.ro. 

La două săptămâni după revenirea lui Altman în funcția de CEO pe 22 noiembrie, în urma unui scandal care a zguduit compania, Toner și-a înaintat demisia din Consiliul de Administrație al OpenAI.

Toner susține că Altman i-a mințit în repetate rânduri pe ceilalți membri ai consiliului.

Unul dintre cele mai grave exemple oferite de ea se referă la lansarea chatbot-ului ChatGPT, produsul emblematic al OpenAI, despre care Toner declară că board-ul companiei a aflat de pe Twitter.

De asemenea, ea a afirmat că Altman nu a informat Consiliul de Administrație despre aspecte importante și că a „denaturat ceea ce se petrecea în companie” de-a lungul anilor.

Toner, care a fost printre membrii Consiliului de Administrație care au votat pentru demiterea lui Altman, susține totodată că acesta a mințit și în legătură cu structura acționariatului OpenAI.

„Sam nu a informat boardul că el deține fondul de startup al OpenAI, în timp ce pretindea constant că este un membru independent al Consiliului de Administrație cu niciun fel de interes financiar în companie”,  susține Toner.

Helen Toner afirmă că acest lucru a afectat cel mai mult încrederea celorlalți membri ai boardului OpenAI în Altman și că „discuțiile despre nevoia de a-l concedia” erau deja „destul de serioase” în noiembrie, cu aproape o lună înainte de anunțarea deciziei.

O altă acuzație gravă adusă de Toner se referă la faptul că Altman a furnizat Consiliului de Administrație „informații inexacte despre numărul mic de procese formale privind siguranța” implementate la OpenAI.

Ea menționează că, din această cauză, bord-ului „i-a fost practic imposibil” să determine dacă măsurile de siguranță sunt adecvate sau dacă este necesară modificarea lor.

Dezvoltarea în condiții de siguranță a sistemelor de inteligență artificială reprezintă una dintre cele mai mari preocupări legate de această tehnologie, peste 200 de companii americane din domeniul tech și altele anunțând în februarie anul acesta formarea unui consorțiu cu acest obiectiv specific.

„Pur și simplu nu puteam crede lucrurile pe care Sam ni le spunea și acest lucru face un Consiliu de Administrație complet nefuncțional”, a subliniat Toner, evidențiind că era „complet imposibil” ca board-ul să mai aibă încredere în Sam Altman.

În interviu, Toner a reamintit că boardul OpenAI a fost conceput pentru a supraveghea în mod independent compania și „nu doar să îl ajute pe CEO să strângă bani” pentru aceasta.

OpenAI a adoptat o structură de conducere neobișnuită în 2019, prin crearea unei filiale cu scopul de a genera profit, permițând totodată investitorilor să-și recupereze investițiile, însă cu o limită maximă a sumei pe care aceștia o pot primi înapoi.

Ideea din spatele acestei structuri era ca o parte substanțială din veniturile obținute de filiala orientată spre profit să fie redirecționate către entitatea de cercetare non-profit. Structura organizațională a fost concepută astfel încât board-ul responsabil de activitățile non-profit să aibă autoritatea de a lua decizii și pentru cealaltă filială.

Conform declarațiilor lui Helen Toner, evenimentul decisiv care a condus la demiterea lui Altman a fost reprezentat de o serie de discuții purtate cu doi directori ai OpenAI, care au relatat interacțiunile lor cu acesta, acuzându-l de „abuz psihologic”.

Toner a dezvăluit că directorii și-au exprimat ferm convingerea că Altman nu este persoana potrivită pentru a conduce OpenAI în viitor, neexistând niciun indiciu că ar putea sau ar dori să se schimbe, orice feedback oferit lui fiind inutil.

În interviul difuzat marți, ea a explicat, de asemenea, motivul pentru care demiterea lui Altman a reprezentat un șoc atât pentru angajați, cât și pentru întregul sector tech: membrii boardului au ajuns la concluzia că acesta va folosi toate mijloacele posibile pentru a împiedica demiterea sa, dacă ar afla despre discuțiile în acest sens.

Toner a afirmat că, în aceste circumstanțe, Consiliul de Administrație a luat în secret măsurile necesare pentru demiterea lui Altman.

„Am procedat cu mare atenție, analizând cu grijă cui să dezvăluim informațiile în prealabil, practic nimănui în afara echipei noastre juridice, ceea ce ne-a adus până în data de 17 noiembrie”, a povestit ea, referindu-se la ziua în care a fost anunțată demiterea lui Altman.