Ozempic

Cercetătorii descoperă că Ozempic ar putea trata dependența de alcool.

Într-o dezvoltare recentă cu potențial semnificativ, cercetătorii au identificat că semaglutida, o substanță prezentă în medicamentul popular pentru slăbire Ozempic, ar putea aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu dependența de alcool. 

Publicat în The Journal of Clinical Psychiatry, acest studiu inovator, condus de oameni de știință de la University of Oklahoma și Oklahoma State University (SUA), se alătură unui corpus tot mai vast de cercetări care explorează potențialele aplicații extinse ale acestei substanțe, prezentă atât în medicamentul modern, dar controversat, pentru scăderea în greutate Wegovy, cât și în tratamentul pentru diabet Ozempic.

Potrivit unui comunicat de presă emis de University of Oklahoma, această investigație reprezintă prima tentativă de a examina dacă semaglutida poate oferi sprijin persoanelor diagnosticate cu tulburare de consum de alcool (AUD), o afecțiune cunoscută în limbajul comun sub numele de alcoolism.

Analizând datele provenite de la un grup de șase pacienți care au utilizat semaglutida în scopul scăderii în greutate, echipa de cercetare condusă de Kyle Simmons de la OSU și Jesse Richards de la OU a constatat că toți participanții au raportat o „reducere semnificativă” a simptomelor. Deși nici comunicatul de presă, nici studiul în sine nu oferă detalii specifice asupra simptomelor ameliorate ca urmare a administrării semaglutidei, manualul DSM-5 clasifică AUD pe un spectru de severitate, de la ușoară la severă, cu criterii ce variază de la îmbolnăvire cauzată de consumul de alcool sau toleranță crescută până la implicarea în situații riscante sau periculoase sau incapacitatea de a controla gândurile legate de consumul de alcool.

Este remarcabil faptul că multe dintre simptomele AUD sunt strâns legate de controlul impulsurilor și al dorinței, aspect care pare să fie influențat în mod semnificativ și intrigant de către semaglutidă. Acest medicament aparține unei clase de agenți farmacologici cunoscuți sub numele de agoniști ai peptidei glucagon-like 1 (GLP-1), care par să mimeze senzația de sațietate, inhibând astfel, aparent, și pofta de mâncare.

Pe lângă beneficiile aduse persoanelor în gestionarea dorinței de a consuma alimente, au apărut tot mai multe relatări din partea pacienților care au raportat că administrarea semaglutidei în scopul scăderii în greutate sau al controlului diabetului i-a ajutat, în mod fascinant, să depășească diverse tipuri de dependențe, de la cumpărături compulsive până la consumul de alcool, notează Futurism.

Într-un interviu acordat publicației Tulsa World, Richards, expert în medicina obezității, a menționat că a auzit un număr considerabil de relatări ale persoanelor care au raportat o reducere a dorinței de a consuma alcool atunci când urmează tratament cu semaglutidă.

„Acesta a fost unul dintre lucrurile mari care au adus acest subiect în discuție. Oamenii raportau asta spontan”, a declarat el.

Unul dintre pacienții săi, care anterior putea consuma o ladă întreagă de bere în decurs de câteva ore, a afirmat că, odată cu inițierea tratamentului cu semaglutidă, dorința sa pentru bere a dispărut aproape complet, a relatat Richards.

„Acesta a fost primul lucru care mi-a atras atenția”, a spus farmacologul.

Deși acest studiu este evident departe de a constitui o dovadă concludentă că semaglutida poate ajuta persoanele care doresc să-și reducă consumul de alcool, rezultatele sunt intrigante, chiar și pe baza unui eșantion de dimensiuni reduse, reprezentând încă o realizare notabilă pentru semaglutidă, anunță descopera.ro.