Foaie

Exemple de predicat nominal

Predicatul nominal este format dintr-un verb copulativ (de obicei „a fi”, „a deveni”, „a părea” etc.) și un nume predicativ, care poate fi un adjectiv, un substantiv sau o altă parte de vorbire ce îndeplinește funcția de nume predicativ. Acest tip de predicat este important în propozițiile care descriu o caracteristică, o identitate sau o stare a subiectului.

De exemplu, în propoziția „El este profesor”, verbul copulativ „este” leagă subiectul „El” de numele predicativ „profesor”, care identifică ocupația subiectului. Aici, predicatul nominal „este profesor” spune ce este subiectul.

În propoziția „Maria pare obosită”, verbul copulativ „pare” exprimă o aparență sau o percepție, iar numele predicativ „obosită” descrie starea subiectului „Maria”. Predicatul nominal „pare obosită” indică modul în care Maria este percepută.

Un alt exemplu este „Copacul devine înalt”, unde „devine” este verbul copulativ și „înalt” este numele predicativ. În acest caz, predicatul nominal „devine înalt” descrie o schimbare sau o transformare a subiectului „copacul”.

În propoziția „Filmul a fost interesant”, verbul copulativ „a fost” leagă subiectul „filmul” de numele predicativ „interesant”. Predicatul nominal „a fost interesant” oferă o descriere a calității subiectului. Similar, în „Casa pare veche”, verbul copulativ „pare” și numele predicativ „veche” formează predicatul nominal, descriind o impresie despre subiectul „casa”.

În propoziția „Câinele a devenit prietenos”, verbul copulativ „a devenit” indică o schimbare în starea sau comportamentul subiectului „câinele”, iar numele predicativ „prietenos” descrie noua stare. Predicatul nominal „a devenit prietenos” arată această schimbare.

În propoziția „Ea este fericită”, verbul copulativ „este” și numele predicativ „fericită” descriu starea emoțională a subiectului „ea”. Predicatul nominal „este fericită” exprimă o caracteristică a subiectului.

Propoziția „Vacanța a fost minunată” conține predicatul nominal „a fost minunată”, unde „a fost” este verbul copulativ și „minunată” este numele predicativ. Acest predicat oferă o descriere a calității subiectului „vacanța”.

În „Cartea este captivantă”, predicatul nominal „este captivantă” format din verbul copulativ „este” și numele predicativ „captivantă” descrie impresia lăsată de subiectul „cartea”. Similar, în propoziția „Proiectul pare dificil”, verbul copulativ „pare” și numele predicativ „dificil” formează predicatul nominal, descriind dificultatea percepută a subiectului „proiectul”.

Aceste exemple ilustrează cum predicatul nominal este folosit pentru a descrie, a identifica sau a exprima o stare a subiectului, fiind un element important pentru a oferi detalii suplimentare despre subiect în propoziție. Utilizarea corectă a predicatului nominal contribuie la claritatea și expresivitatea comunicării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *