Vot

Ghidul complet al alegătorului român din diaspora: Tot ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare din 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Acest ghid esențial oferă informații detaliate și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de organizarea și desfășurarea scrutinului pentru românii din diaspora.

Următoarele categorii de persoane pot să voteze în străinătate:

  • cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, care fac dovada că dețin un act de identitate valabil emis de statul român; 
  • cetățenii din alte state membre ale Uniunii Europene cu drept de vot și care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European. 

În mod firesc, nu pot participa prin exprimarea unui vot  debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. 

În acest sens, ghidul clarifică toate  aspectelor legate de dreptul de vot și actele de identitate acceptate la secțiile de votare pentru ca alegătorii să fie informați cu privire la programul de votare, astfel încât să-și poată planifica participarea la scrutin în funcție de propriul program.

De asemenea, ghidul oferă explicații detaliate despre procedura de votare la secție, asigurându-se că fiecare alegător înțelege pașii necesari pentru a-și exercita dreptul de vot. 

În plus, românii din diaspora vor afla cum funcționează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, o măsură importantă pentru asigurarea corectitudinii și transparenței alegerilor.

Prin consultarea acestui ghid, care este disponibil accesând link-ul https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate_-_parlamentul_european_9_iunie_2024.pdf , alegătorii români din diaspora vor fi pe deplin pregătiți să își exercite dreptul de vot și să contribuie la modelarea viitorului Uniunii Europene.