Tăiere arbori

Tăieri de arbori în masă în Sibiu. Siguranța vs. spațiile verzi.

Primăria Sibiu, prin intermediul Serviciului public de management integrat pentru ecosisteme urbane, a lansat ieri o licitație pentru selectarea unei companii care să se ocupe de tăierea arborilor în diferite zone ale orașului, anunță turnulsfatului.ro. 

Această inițiativă are ca scop menținerea și gestionarea corespunzătoare a spațiilor verzi din Sibiu, precum și asigurarea securității cetățenilor, urmând a fi tăiați un număr total de 97 de arbori.

Arborii care vor fi doborâți se află în parcuri, pe aliniamentele stradale, în scuaruri și în cartierele rezidențiale, locațiile exacte fiind stabilite în urma evaluărilor realizate de autorități, care au identificat exemplarele ce necesită intervenție din motive de siguranță și aspect urban.

Pentru a asigura desfășurarea lucrărilor în condiții de siguranță și conform normelor, au fost impuse o serie de reguli stricte, printre care obligativitatea obținerii avizelor necesare pentru fiecare arbore în parte, delimitarea perimetrului de lucru cu benzi avertizoare și purtarea vestelor reflectorizante de către muncitori.

Resturile vegetale rezultate în urma tăierii arborilor vor fi gestionate adecvat și transportate în aceeași zi, pentru a păstra curățenia și siguranța zonelor afectate.

După doborârea arborilor, cioatele acestora vor fi tăiate la o înălțime de maximum 5 cm deasupra solului, conform cerințelor din caietul de sarcini, iar accesul și staționarea vehiculelor pe spațiile verzi vor fi strict interzise, zonele urmând a fi salubrizate corespunzător la finalul lucrărilor.

Potrivit documentației licitației, cei 97 de arbori care vor fi tăiați sunt împărțiți în funcție de diametrul lor, astfel: 17 arbori cu diametrul sub 10 cm, 18 arbori cu diametrul între 10-20 cm, 40 de arbori cu diametrul între 21-40 cm, 14 arbori cu diametrul între 41-60 cm, șapte arbori cu diametrul între 61-80 cm și un arbore cu diametrul de peste 80 cm.

Printre speciile de arbori vizate de aceste intervenții se numără arțari (12 exemplare), corcoduș și corcoduș roșu (11), salcie (10), tei (10), vișin (6), plopi (5), salcâm (5), catalpa (5), molid (4), otetar (4), frasin (3), platani (3), stejar roșu (2), soc (2) și altele.

Arborele cu cel mai mare diametru, de peste 99 cm, este un dud situat pe strada Viile Sibiului, urmat de două sălcii cu diametrul de 80 cm, amplasate pe strada Podului.

Lucrările de tăiere a arborilor vor avea loc în diverse cartiere și pe numeroase artere principale din Sibiu, incluzând străzi din cartierul Hipodrom, cartierul Terezian, zona centrală și alte zone importante ale orașului, fiind vizate specii variate de arbori, cu diametre cuprinse între 9,55 cm și 55,1 cm.